Dessa maträtter får du inte missa när du seglar i Grekland

Dessa maträtter får du inte missa när du seglar i Grekland

Grekland är känt för sin goda mat och smakrika råvaror. När vi seglar till Grekland ser vi givetvis fram emot deras kulinariska färdigheter lika mycket som vi längtar efter sol och vacker natur. Vilka maträtter ska man då hålla utkik efter när man seglar mellan de grekiska öarna? Det som är så fascinerande med det grekiska köket är att allting är så smakrikt, oavsett om man äter en kebab, en grekisk sallad, grillade skaldjur eller moussaka. Råvarorna är färska och när grekerna lagar mat, då lagar de mat med kärlek, för det är en kultur som sätter högt pris på den njutning som maten och sällskapet ger.

 

Grekland tycker man om att äta tillsammans. Det är en social tillställning där folk kommer samman för att ha en härlig stund, som kan sträcka sig över flera timmar. Borden fylls ofta med många små rätter, vilket kallas för mezé och kan liknas vid Spaniens tapas och Italiens antipasti. Grekisk mezé kan vara lite allt möjligt, med en blandning av ostar och oliver, krämiga smårätter som tzatziki och taramosalata, krispiga sallader och grillspett med skaldjur eller lammkött som smälter i munnen. 

 

En annan viktig del av det grekiska köket är just grillat kött, som förekommer i många olika varianter. Souvlaki, gyro och kebab är klassiska rätter som man bara måste prova på i Grekland för att uppleva de autentiska smakerna. Gyros tillagas med köttskivor från spettrostade koner av fläsk, kalv eller lamm, medan deras kebab tillagas av malet kött som man kryddar och formar till ett avlångt spett. Med andra ord, om du vill äta kebab i Grekland så ska du beställa gyros, inte kebab. 

 

Om du älskar ost rekommenderar vi saganaki (friterade ostbitar) och feta me meli, ett utsökt paket av filodeg fyllt med fetaost, honung och sesamfrön. Dessa kan utgöra en del av mezé-bordet eller ätas till förrätt vid sidan av kolokithákia – salt, skivad friterad squash som är godare än godis.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn