Vinets medicinska kraft
Det är inte alla mytologier som har en vingud, men vi känner alla till den grekiska guden Dionysus som förknippas med vin, teater och fruktbarhet. När man läser gamla skrifter får man lära sig att de antika grekerna hade tre olika kategorier för vin – sött, torrt och surt – och istället för “rödvin och vitvin” kallade man vinerna för “svarta och vita”. Homeros, som författade de klassiska eposen Iliaden och Odyssén, skrev att druvorna lades på stråmattor i solen för att öka alkoholhalten.
Läsa : Detta visste du inte om Grekland
I det antika Grekland hade man inte tillgång till det stora utbudet av konserveringsmetoder och medel som vi har idag, därför kan man undra hur vinerna smakade på den tiden. Men då ska man tänka på att vinet hade en annan funktion i det samhället, där man inte bara drack vin för njutning och avslappning. Vin ansågs nämligen vara både hälsosamt och nödvändigt från ett medicinskt perspektiv. Många mediciner tillverkades med vin som bas tillsammans med olika örter, rötter och olivolja. De viner som dracks för njutningens skull recenserades av poeter som lyriskt kritiserade eller hyllade ett vin för dess egenskaper och smak. Lite annorlunda mot hur vi recenserar viner idag.
Enligt arkeologiska fynd åtnjöts vin många gånger ur större kärl som kunde rymma cirka fyra vinflaskor, vilket antyder att man drack vinet kollektivt i sann grekisk anda. Om du har ätit middag med greker har du kanske märkt att de tycker om att dela på mat sinsemellan. Kärlen tillverkades i olika material, som lera, horn, brons eller guld. En annan intressant detalj är att dessa kärl hade en rund botten och var därmed inte tillverkade så att man kunde ställa de åt sidan, utan snarare tyder det på att man snabbt svepte det som hälldes upp i glaset. Dionysos var som sagt både vinets och teaterns gud, så han hade nog en förkärlek till drama.